Wat is ultrasoon geluid?

Ultrageluid zijn trillingen die een hogere frequentie dan 18 kHz (18000 trillingen per seconde) hebben. Als gevolg van deze trillingen worden miljoenen kleine vacuümbelletjes gevormd in ultrasoonvloeistoffen. Deze kleine vacuümbelletjes imploderen tijdens de hoge drukfase en creëren zeer effectieve drukgolven. Dit proces heet cavitatie en veroorzaakt het verwijderen van vuildeeltjes van objecten die gereinigd moeten worden. Frequenties van ca. 20 kHz die bij oa. cel ontwrichting van toepassing zijn, produceren bellen met grotere diameters en meer drukgolven dan hogere frequenties van ca. 40 kHz, die gebruikt worden voor de intense maar zachtere reiniging.

De vier belangrijkste factoren bij ultrasoon reinigen

 • Ultrageluid, zie tekst boven afbeelding (Wat is ultrasoon geluid?)
 • Ultrasoonvloeistoffen
  Het reinigings- en/of desinfectiemiddel ondersteunt het cavitatieproces, vermindert de oppervlaktespanning, scheidt en bindt vuildeeltjes.
  Afhankelijk van het type van vervuiling, kunnen verschillende reinigingsmiddelen worden toegepast.
 • Temperatuur
  Veel reinigingsmiddelen komen tot het optimale effect bij gebruik van een bepaalde temperatuur.
  De reinigingsoplossing kan worden verwarmd door het verwarmingssysteem in ultrasoonbaden
  die vaak de aanduiding “H” (afkorting voor heating) in het type nummer hebben.
 • Tijd ultrasoon reinigen
  In vergelijking met andere methoden reduceert de gezamenlijke toepassing van chemische middelen met ultrageluid de
  tijd die nodig is voor het reinigen, van objecten, tot maximaal 90%. Afhankelijk van de hoeveelheid vuil, varieert de factor tijd van een paar seconden tot een paar minuten.

Voordelen van ultrasoon reinigen

Ultrasoonreiniging biedt veel voordelen ten opzichte van handmatige reiniging. Vooral bij items met veel hoeken en kanten levert ultrasone reiniging een veel beter resultaat op. Denk hierbij aan: gereedschappen, medische instrumenten, brillen, airbrush nozzles, caburateurs, injectors, sieraden, klokken, en veel meer. Ultrageluid maakt slechts in een paar minuten uw object grondig schoon en overtreft in de efficiëntie andere reinigingsmethoden. Ultrasone reiniging is zeer effectief; zelfs lichte schade als krassen kunnen worden geëlimineerd. Wilt u weten waar u op moet letten bij uw teoapssing? Bekijk dan de pagina ultrasoon toepassingen.

Waar op letten bij een ultrasoon kopen?

 • De afmeting van de ultrasoonbad;
  De ultrasoon reiniger die voor u het meest geschikt is wordt in de eerste plaats bepaald door de afmeting van de voorwerpen die u wilt reinigen. Kies een ultrasoonbad die groot genoeg is. U dient de korf te gebruiken, omdat voorwerpen nooit op de bodem van de tank mogen liggen. Houdt rekening met de ruimte die de korf inneemt in de tank, maar ook met het feit dat de ultrasoonbad altijd voor 2/3 gevuld moet worden.
 • Het ultrasoon vermogen en de ultrasoon frequentie;
  De reinigingskracht van een utrasone reiniger wordt onder andere bepaald door het ultrasoonvermogen en de ultrasoon frequentie. Hoe hoger het ultrasoonvermogen per liter en hoe lager de frequentie des te krachtiger, dus meer reinigingskracht. Een ultrasoonbad met een laag ultrasoonvermogen per liter en een hoge frequentie heeft minder reinigingskracht, maar kan uiteindelijk wel een prima reinigingsresultaat leveren. De reinigingstijd zal langer zijn.
 • Het verwarmingsvermogen;
  Een ultrasoonbad met een laag verwarmingsvermogen heeft een langere opwarmtijd nodig, dan een bad met hoog verwarmingsvermogen. Vindt u de opwarmtijd van uw ultrasoonbad belangrijk, kies dan voor een bad met een hoog verwarmingsvermogen. De meest ideale verwarmingstemperatuur voor ultrasoon reiniging, op basis van waterbasis, ligt zelden boven de 60 graden. Een ultrasoonbad met een opwarmcapaciteit tot 60 graden is dus, bijna altijd, prima geschikt.
 • Digitale of mechanische bediening;
  Een ultrasoonbad met mechanische bediening is minder nauwkeurig dan een reiniger met digitale bediening. Ultrasoon apparaten met mechanische bediening zijn minder storingsgevoelig.
 • Duurzaamheid;
  De levensduur van de ultrasoonreinigers wordt onder andere bepaald door de dikte en kwaliteit van de tank, materialen en componenten in de ultrasoon als ook het gebruikte reinigingspreparaat. De Europese machines zoals Sonorex en Branson hebben over het algemeen een langere levensduur en zijn daarom beter geschikt voor intensief gebruik. Het is moeilijk iets te zeggen over de levensduur van een ultrasoon reiniger, omdat dit sterk af hangt van het gebruik en onderhoud van de machine. Bij zeer intensief gebruik (veel triluren) kan zelfs de beste ultrasoon reiniger nog geen jaar mee gaan.

Ultrasoon en gezondheid

Ultrasoon en temperatuur

Stel uw vraag gerust, of ga met ons in discussie!

Heeft u een specifieke vraag over ons aanbod? Of wilt u gewoon je mening delen over ultrasoon? Voel je vrij om een reactie achter te laten, we gaan graag met u in gesprek!

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.Privacy-, cookieverklaring & Disclaimer