Ultrasoon printplaat reinigen / PCB’s

Binnen 1-5 werkdagen
Bij u (thuis) bezorgd
Gratis* proefreiniging
Alléén bij ultrasoon.com
Altijd de scherpste prijs
Direct contact met de fabrikant

(bijvoorbeeld de printplaat van een mobiele telefoon)

Prinplaten reinigen is niet zo makkelijk als het vooraf lijkt. Op printplaten zitten verschillende componenten en materialen, waardoor u niet zomaar een middeltje kunt gebruiken. Bij het reinigen van PCB's kunnen we onderscheid maken tussen nieuwe of revisie, waardoor we al een stap dichter bij een oplossing zijn. Daarnaast is het belangrijk om na te gaan of alle componenten bestand zijn tegen water en trillen, want niet elke prinplaat kan zomaar in een ultrasoon reiniger gelegd worden. Nu u weet waar u op moet letten komt misschien wel het aller belangrijkste punt: de ultrasoon vloeistof. Het is van bealng om een ultrasoon vloeistof te gebruiken die bij uw reiniging past, zodat u het beste resultaat kunt behalen.

Nieuwe printplaat reinigen (PCB'S)

Als u flux wilt verwijderen kan dit met het ultrasoonmiddel Tickopur TR14 gedaan worden. De dosering is 10% en wanneer we uitgaan van een 1 liter ultrasoonbad is de verhouding dan als volgt: 10% = 100 ml Tickopur TR14 (ultrasoon middel) + 900 ml water. Daarnaast is het belangrijk dat u het ultrasoonbad ontgast voor gebruik. Afhankelijk van de grote van uw ultrasoon bad is dit ca. 10-15 minuten. Tijdens het ontgassen van uw ultrasoonreiniger kunt u het bad verwarmen tot 60 °C. Voorwerpen na ultrasone reiniging grondig afspoelen met water. Voor vlekvrij drogen met gedemineraliseerd water afspoelen.

Revisie printplaat reinigen

U kunt Tickopur RW77 gebruiken om vettigheid, corrosie en algemene aanslag te verwijderen. De dosering is 5%, wanneer we uitgaan van een 1 liter ultrasoonbad is de verhouding als volgt: 5% = 50 ml Tickopur RW77 + 950 ml kraanwater. Dit preparaat heeft een optimale werking bij ca. 60 graden Celsius . Pas op! Bij dit reinigingsproces is het belangrijk niet te lang te reinigen in de Tickopur RW77, hierdoor kan de tin er uiteindelijk af getrild of aangetast worden. Het wordt aanbevolen tijdens de reiniging enkele keren te controleren of er geen conflictsituaties ontstaan.

Algemene verontreiniging

Bij algemene printplaat verontreiniging kunt u gebruik maken van Tickopur TR7 met een 3% dosering, overig deel aanvullen met kraanwater. De Tickopur TR7 is een preparaat met corrosiebeschermer. Bij printplaat reinigen (PCB's) is het niet wenselijk om een corrosiebeschermer achter te laten. Goed naspoelen is dus gewenst!

Bevat het te reinigen item aluminium, dan kunt u Tickopur TR3 toepassen voor het reinigen van printplaten.

> Naar Tickopur ultrasoon vloeistof

Aandachtspunten

Bij uw printplaat reinigen is het belangrijk dat u vooraf controleert of alle componenten geschikt zijn voor ultrasone reiniging; dus bestand zijn tegen trilling en water. De componenten op uw printplaat dienen geen water te kunnen vast houden, wat bijvoorbeeld bij een spoel wel kan ontstaan. Na het ultrasoon reinigen van uw printplaat dient u de grondig na te spoelen, soms kunt u hiervoor het beste gedemineraliseerd water gebruiken. Na het spoelen is het aan te raden om geforceerd te drogen (bijv. met perslucht). De reinigingstijd bij het reinigen van printplaten is afhankelijk van de verontreiniging.

Het is raadzaam om te beginnen met een reinigingstijd van ca. 30 tot en met 120 seconden. Tijdens het ultrasone reinigingsproces kunt u het beste enkele keren controleren of er conflictsituaties ontstaan. Door te spoelen kunnen eventueel ontstane conflictsituaties vroegtijdig worden waargenomen, waardooor zij tijdig geminimaliseerd kunnen worden.

Even een aantal stappen op een rijtje:

  • Printplaat controlenen op geschiktheid
  • Ultrasoon reiniger aanmaken (water en ultrasoon vloeistof)
  • Temperatuur van de reiniger instellen
  • Printplaat in ultrasoon mand leggen
  • Om de paar seconde kijken of reiniging naar wens verloopt
  • Nabehandeling: Spoelen onderstromend water (afleggen in alcohol) en grondig drogen (bijvoorbeeld met perslucht).

> Bekijk ons complete aanbod ultrasoon reinigers

Welke ultrasoonreiniger voor printplaat reinigen?

Wanneer u meerdere malen per dag een printplaat wilt reinigen kunt u het beste kiezen voor een ultrasoon reiniger van het merk Sonorex of Branson. Deze ultrasoon reinigers zijn uitermate geschikt voor printplaat reinigen en in een werkomgeving waar het ultrasoonbad intensief wordt gebruikt. Mocht u hobbymatig of een enkele keer per week de ultrasooncleaner gebruiken, dan is het merk GeneralSonic of Emag goed te gebruiken.

Vraag direct een offerte aan en ontvang de beste prijs:

Geschreven door A.D. Jansen Zwolle B.V., op 26 januari 2017, in toepassingen en branche

A.D. Jansen Zwolle B.V. scoort een 8.9 op basis van 30+ reviews
Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.Privacy-, cookieverklaring & Disclaimer