Ultrasoon printplaat reinigen / PCB’s

(bijvoorbeeld de printplaat van een mobiele telefoon)

Nieuwe printplaat reinigen (PCB'S)

Als u flux wilt verwijderen kan dit met het ultrasoonmiddel Tickopur TR14 gedaan worden. De dosering is 10% en wanneer we uitgaan van een 1 liter ultrasoonbad is de verhouding dan als volgt: 10% = 100 ml Tickopur TR14 (ultrasoon middel) + 900 ml water. Daarnaast is het belangrijk dat u het ultrasoonbad ontgast voor gebruik. Afhankelijk van de grote van uw ultrasoon bad is dit ca. 10-15 minuten. Tijdens het ontgassen van uw ultrasoonreiniger kunt u het bad verwarmen tot 60 °C. Voorwerpen na ultrasone reiniging grondig afspoelen met water. Voor vlekvrij drogen met gedemineraliseerd water afspoelen. Bij algemene printplaat verontreiniging kunt u gebruik maken van Tickopur TR7 met een 3% dosering, overig deel aanvullen met kraanwater. De Tickopur TR7 is een preparaat met corrosiebeschermer. Bij printplaat reinigen (PCB's) is het niet wenselijk om een corrosiebeschermer achter te laten. Goed naspoelen is dus gewenst. Bevat het te reinigen item aluminium, dan kunt u Tickopur TR3 toepassen voor het reinigen van printplaten.


Revisie printplaat reinigen

U kunt Tickopur RW77 gebruiken om vettigheid, corrosie en algemene aanslag te verwijderen. De dosering is 5%, wanneer we uitgaan van een 1 liter ultrasoonbad is de verhouding als volgt: 5% = 50 ml Tickopur RW77 + 950 ml kraanwater. Dit preparaat heeft een optimale werking bij ca. 60 graden Celsius . Pas op! Bij dit reinigingsproces is het belangrijk niet te lang te reinigen in de Tickopur RW77, hierdoor kan de tin er uiteindelijk af getrild of aangetast worden. Het wordt aanbevolen tijdens de reiniging enkele keren te controleren of er geen conflictsituaties ontstaan.

> Naar Tickopur ultrasoon vloeistof


Aandachtspunten

Bij uw printplaat reinigen is het belangrijk dat u vooraf controleert of alle componenten geschikt zijn voor ultrasone reiniging; dus bestand zijn tegen trilling en water. De componenten op uw printplaat dienen geen water te kunnen vast houden, wat bijvoorbeeld bij een spoel wel kan ontstaan. Na het ultrasoon reinigen van uw printplaat dient u de grondig na te spoelen, soms kunt u hiervoor het beste gedemineraliseerd water gebruiken. Na het spoelen is het aan te raden om geforceerd te drogen (bijv. met perslucht). De reinigingstijd bij het reinigen van printplaten is afhankelijk van de verontreiniging. Het is raadzaam om te beginnen met een reinigingstijd van ca. 30 tot en met 120 seconden. Tijdens het ultrasone reinigingsproces kunt u het beste enkele keren controleren of er conflictsituaties ontstaan. Door te spoelen kunnen eventueel ontstane conflictsituaties vroegtijdig worden waargenomen, waardooor zij tijdig geminimaliseerd kunnen worden.

> Bekijk ons complete aanbod ultrasoon reinigers


Welke ultrasoonreiniger voor printplaat reinigen?

Wanneer u meerdere malen per dag een printplaat wilt reinigen kunt u het beste kiezen voor een ultrasoon reiniger van het merk Sonorex of Branson. Deze ultrasoon reinigers zijn uitermate geschikt voor printplaat reinigen en in een werkomgeving waar het ultrasoonbad intensief wordt gebruikt. Mocht u hobbymatig of een enkele keer per week de ultrasooncleaner gebruiken, dan is het merk GeneralSonic of Emag goed te gebruiken.

Vrijblijvende offerte


Geschreven door A.D. Jansen Zwolle B.V., op 26 januari 2017, in toepassingen en branche

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.Privacy-, cookieverklaring & Disclaimer