Quantcast

Ultrasoon reinigen

Wat is ultrasoon reinigen?

Wat is ultrasoon?

Voordat we kunnen uitleggen wat een ultrasoon reiniger doet, is een andere vraag nog veel belangrijker: waar staat ultrasoon voor en wat is het? Ultrasoon is niets meer dan een geluid van een bepaalde frequentie, welke door het menselijk oor doorgaans niet waargenomen kan worden.

Het geluid wordt in de volksmond ook wel ultrageluid genoemd, waardoor wij deze term zullen gebruiken. Eigenlijk is ultrageluid niets anders dan trillingen, welke uitgedrukt worden in Hertz.

Frequenties en ultrasoon reinigen

De afkorting voor Hertz is Hz. Hz is een aanduiding voor de frequentie van een trilling/geluid. De frequentie die gebruikt wordt bij het ultrasoon reinigen bevindt zich tussen de 20.000 en 800.000.000 Hertz. Dit noemen we het ultrasone geluidsgebied. Het kan zijn dat jongeren het geluid van een 20 KHz (kilohertz) frequentie wel horen. De grens hiervoor ligt namelijk rond de 20 KHz.

Stappen van het ultrasoonproces

In 3 stappen naar een efficiënte reiniging.

1. Tijd en temperatuur

Verwarming maakt het reinigingseffect intensiever en versnelt de werking van de vloeistof. Onze ultrasoon vloeistoffen verminderen de reinigingstijd tot 90% in vergelijking met andere vloeistoffen.

2. Ultrasoon vloeistof

Bevordert de cavitatie, vermindert de oppervlaktespanning van het water en maakt vuildeeltjes los om de best mogelijke reiniging te bereiken. Afhankelijk van materiaal en vervuiling worden verschillende vloeistoffen aangeboden.

3. Ultrasoon

Creëert kleine vacuumbellen in de vloeistof, die onmiddellijk imploderen (cavitatie). Dit resulteert in een krachtig, maar zachte verwijdering van vuildeeltjes.

Hoe werken ultrasoon reinigers?

Nu we weten wat ultrasoon is, kunnen we nader kijken naar de werking van onze ultrasoon reinigers. Ultrasoon reinigers worden doorgaans gevuld met kraanwater (soms gedemineraliseerd water), waarna een ultrasoon vloeistof wordt toegevoegd. Na het vullen en aanmaken van je ultrasone reinigingsbad kun je de voorwerpen in de ultrasoon reiniger plaatsen.

De ultrasone techniek doet vervolgens zijn werk. De techniek zal de geluidsgoven door het ultrasoon reinigingsbad sturen, waardoor er duizenden kleine luchtbelletjes ontstaan. Deze belletjes zullen tegen elkaar aan botsen, door het botsen zullen implosies ontstaan. Dit zijn stromingen die langs het voorwerpen zullen geleiden.

Belangrijke punten voor jouw keuze

 • De afmeting van de ultrasoonbad;
  De ultrasoon reiniger die voor je het meest geschikt is, wordt in de eerste plaats bepaald door de afmeting van de voorwerpen die je wilt reinigen. Kies een ultrasoonbad die groot genoeg is. Je dient de korf te gebruiken, omdat voorwerpen nooit op de bodem van de tank mogen liggen. Houdt rekening met de ruimte die de korf inneemt in de tank, maar ook met het feit dat het ultrasoonbad altijd voor 2/3 gevuld moet worden.
 • Het ultrasoon vermogen en de ultrasoon frequentie;
  De reinigingskracht van een ultrasone reiniger wordt onder andere bepaald door het ultrasoon vermogen en de ultrasoon frequentie. Hoe hoger het ultrasoon vermogen per liter en hoe lager de frequentie des te krachtiger, dus meer reinigingskracht. Een ultrasoonbad met een laag ultrasoon vermogen per liter en een hoge frequentie heeft minder reinigingskracht, maar kan uiteindelijk wel een prima reinigingsresultaat leveren.
 • Digitale of mechanische bediening;
  Een ultrasoonbad met mechanische bediening is minder nauwkeurig dan een reiniger met digitale bediening. Ultrasoon apparaten met mechanische bediening zijn minder storingsgevoelig.

Meer belangrijke punten

 • Het verwarmingsvermogen;
  Een ultrasoonbad met een laag verwarmingsvermogen heeft een langere opwarmtijd nodig dan een bad met hoog verwarmingsvermogen. Vind je de opwarmtijd van jouw ultrasoonbad belangrijk, kies dan voor een bad met een hoog verwarmingsvermogen. De meest ideale verwarmingstemperatuur voor ultrasoon reiniging, op basis van waterbasis, ligt zelden boven de 60 graden. Een ultrasoonbad met een opwarmcapaciteit tot 60 graden is dus, bijna altijd, prima geschikt.
 • Duurzaamheid;
  De levensduur van ultrasoonreinigers wordt onder andere bepaald door de dikte en kwaliteit van de tank, materialen, componenten in de ultrasoon en het gebruikte reinigingspreparaat. De Europese machines zoals Sonorex en Branson hebben over het algemeen een langere levensduur en zijn daarom beter geschikt voor intensief gebruik. Het is moeilijk om iets te zeggen over de levensduur van een ultrasoon reiniger, omdat dit sterk af hangt van het gebruik en onderhoud van de machine.

Ultrasoon reinigen, indirect of direct?

Ultrasoon reinigen kan gedaan worden op verschillende manieren, namelijk indirect en direct. Beide methodes hebben voordelen. Hieronder leggen we je graag uit wat de verschillen en voordelen zijn.

 • Directe ultrasoon reiniging
  Dit is de meest bekende en gebruikte methode om ultrasoon te reinigen. Bij deze methode leg je de te reinigen voorwerpen in de (geperforeerde) ultrasoon mand, waarna je deze onderdompelt in de ultrasoon vloeistof (kraanwater met een ultrasoon reinigingsvloeistof) of je hangt de instrumenten met een haakje in de ultrasoon vloeistof.  Dit is misschien wel de meest effectieve en eenvoudige manier van reinigen. Een nadeel is dat je jouw ultrasoon reinigers elke keer moet verversen als je een andere reiniging wilt gaan doen. Daarnaast blijft het vuil achter in de ultrasoonreiniger.Deze methode is het meest geschikt wanneer je grote objecten in jouw ultrasoon reinigers wilt reinigen of wanneer de objecten sterk vervuild zijn. Wil je kleine voorwerpen reinigen in jouw ultrasoon reiniger, dan kun je deze het beste indirect reinigen.

Indirecte ultrasoon reiniging

Wanneer je een indirect reinigingsproces wilt uitvoeren met onze ultrasoon reinigers, dan vul je de tank van jouw reiniger met kraanwater en een contactvloeistof. (Tickopur TR3). Daarna plaats je het gatendeksel op de ultrasoon reiniger en hang je er een glasbeker in. In de glasbeker doe je vervolgens een fijnmazig mandje met daarin de te reinigen voorwerpen.

De glasbeker mag de bodem van de ultrasoon reiniger niet raken, een centimeter in de ultrasoon vloeistof is vaak al genoeg. Het voordeel van deze methode is dat jouw ultrasoon reiniger verschillende processen tegelijk kan voeren. Je kunt in de glasbeker en tank tegelijk verschillende voorwerpen reinigen met verschillende ultrasoon vloeistoffen. Daarnaast bespaar je aanzienlijk op het gebruik van ultrasoon reiniger vloeistoffen, doordat de glasbeker vele malen kleiner is dan tank van jouw reiniger.

Deze methode is uitermate geschikt voor het reinigen van kleine voorwerpen of wanneer je meerdere reinigingen te gelijkertijd (direct & indirect) wilt gaan voeren met je ultrasoon reiniger.

Ultrasoon reinigen, voordelen

Een perfect schoon resultaat
Ultrasoon oplossingen op waterbasis voorzien van onze ultrasoon vloeistoffen reinigen tot diep in de poriën. De meest lastige oppervlakken en moeilijk te bereiken plekken worden op deze manier altijd bereikt. Met de hand zul je nooit hetzelfde resultaat kunnen behalen als met een ultrasoon reiniger. Hiervoor kun je niet dezelfde intensiteit leveren zonder het object te beschadigen. Door de sterk reinigende werking van een ultrasoon reinigingsbad zul je altijd verzekerd zijn van het beste resultaat.

Resultaat zonder inspanning
Misschien wel het grootste voordeel van het reinigen met ultrasoonreinigers is de tijdsbesparing. Je hoeft zelf geen inspanning te leveren en doorgaans haal je binnen 5 minuten nog een beter en mooier resultaat. Ultrasoon reinigen is echt heel eenvoudig, iedereen kan het. Je voegt een ultrasoon middel toe aan de ultrasoon reiniger. Vervolgens leg je de voorwerpen die je wilt gaan reinigen in de mand en zet de ultrasoon reiniger aan. Afhankelijk van de vervuiling, is al na enkele seconden resultaat te zien.

Advies nodig?

Ben je benieuwd wat we voor je kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder met het beantwoorden van je vragen.

Direct antwoord op je vraag? +31 (0)38 455 06 46

Ons bedrijf

Klantbeoordeling

Beoordelingen A.D. Jansen Zwolle B.V.

Djaky.com scoort een 7,9 op basis van verschillende reviews

Contact

Djaky.com
Faradaystraat 21
8013 PH Zwolle
Nederland

T: +31 (0)38 4550646
E: klantenservice@djaky.com

Ons volgen?

laat je verrassen

Nieuwe voorbeelden, ontwikkelingen en speciale aanbiedingen in je mailbox?

A.D. Jansen Zwolle B.V. © 2020